Der er mange forskellige historier om franskbrødet, når man først begynder at søge et svar. Noget, der formentlig kan slås fast, er, at der er forskel på fransk brød og franskbrød. 

Det ikke pga. baguette, at vi kalder vores brød for franskbrød. Det er måske heller ikke er en gastronomisk gestus til det store mad-land, der revolutionerede madlavning.

Navnet kom nemlig mange år før, Frankrig blev den store revolutionerede kraft indenfor mad, som de har været de sidste 100 år. 

En ordleg eller en gastronomisk gestus

Alle, der har en lille smule forstand på madlavning og gastronomi, ved, at Frankrig er noget af det allerypperste. Siden den franske kæmpekok Escoffier, der revolutionerede måden, vi laver mad på, har Frankrigs status være uomstridelig.

Fra vi var børn, fik vi fortalt historier om den madinteresserede og finurlige franskmand. En tradition vi stadig holder ved lige, tæt blot på Disneys Ratatouille. 

Vi hørte også og den mere eksotiske madlavning, hvor snegle og frølår var på menuen. Det bragte måske mere gru end egentlig beundring. 

Men franskbrødet har faktisk ikke noget at gøre med det franske brød, heller ikke umiddelbart med det franske køkken. Franskbrødet fik angiveligt sit navn fra den franske teknik til at male korn. 

En fransk mølleteknik, som vi adapterede i Danmark, skulle føre til større mulighed for at lave brød, hvorfor det fik tilnavnet franskbrød. Det må altså være en af de sproglige finurligheder, der ligger i vores sprog – og mindre en gestus til det store mad-land.

Lav dit eget franske brød eller franskbrød

Derfor bliver det også klart for læseren, at der ikke er en større forbindelse mellem det franske brød og franskbrødet, end en fælles måde at male kornet. 

Så hvis du har hørt dig selv sige, jeg kan ikke lige fransk brød, jeg kan kun lide franskbrød, kan du sådan set godt forsvare det. 

Og med sådan en stor passion for franskbrød, skal du ikke snydes for at bage dit eget franskbrød

Du skal selvfølgelig heller ikke bare låse dig fast på franskbrødet, hvis du gerne vil eksperimentere med baguette, brioche eller flute. De franske klassikere kan bestemt og noget helt særligt.

En bagedag kan fjerne din stress og irritation

At komme i køkkenet kunne være en rigtig god disciplin for dig.

Tiden, du bruger i køkkenet, hjælper din stress til at forsvinde. At bruge din hænder og glemme dine problemer, kan være en rigtig god form for mindfulness. Det er selvfølgelig, hvis du ved, hvad du laver.

Derfor er en opskrift altid et godt udgangspunkt, og så hæmmer det bestemt ikke dine muligheder for at opleve den store glæde og afslapning, det er at bage et skønt franskbrød eller noget skønt fransk brød. 

Held og lykke med bageriet.